úterý 26. srpna 2014

Film týdne (6)

V několika posledních letech se k nám dostávají čím dál více filmy a zejména knihy ze severních zemí naší milované Evropy. Nevím přesně kdy a čím přesně to začalo, ale severské detektivní příběhy si oblíbila spousta českých čtenářů a u nás doma by se našli snad všechny Nesbovi knihy. I když jsem se snažila, není to úplně moje parketa, ale severské vlně se prostě nedá uniknout :).

A tak se jednou ke mě dostal film (sice po dvou letech od zrození, ale což), jež má v rodné zemi, ale i u nás velkou oblibu, a já se popravdě nenechala dlouho přemlouvat, takže tento týden vám představím film s názevem..

HON (Jagten)

Žánr: drama
Režie: Thomas Vinterberg (Mocný vládce Oz)
Země původu: Dánsko
Rok: 2012

Už Agatha Christie, následovaná později například i J. K. Rowlingovou (Prázdné místo), že nejlepší dramata vznikají na malých vesnicích nebo v malých městech, víceméně odříznutých od zbylého světa, kde lišky dávají dobrou noc a kde se každý s každým zná, chlapi se setkávají denně u piva, ženské tlachají u kafíček...takže zde vznikají věrná pevná přátelství, ale i věčná a nevlídná nepřátelství. A proto nás nepřekvapí, že náš příběh v takovém malém městě začíná.

Hlavním hrdinou je zde čtyřicetiletý Lucas, který žije po rozvodu sám jen se svým psem, alergickým na jméno jeho bývalé manželky. Snaží se najít zase stabilitu a smysl života a práce ve školce mezi malými dětmi, které mu připomínají syna, od kterého je násilně odloučen, mu dává pocit aspoň radosti, když už nic. Navíc se sbližuje s místní kuchařkou a syn dokonce dostane povolení od matky s otcem žít. To by ale byla přílišná pohoda a upřímně, bylo by to o ničem. 

Lucas se úzce přátelí s jedním z místních opilců, lovců a zejména trochu bručounů, který se dost hádá doma s ženou a tak jejich dcera Klárka, zvláštní blonďatá osůbka s lehkými psychickými problémy (nesmí stoupat na čáry na zemi, neustále někam odchází,...), se často ocitá někde sama. Kdykoliv ji Lucas potká, zavede ji buď domů nebo do školky a nevidí v tom žádný problém. Holčička, trpící podle mého laického pohledu OCD, se však na Lucase přimkne, její malé srdíčko se rozbuší a dokonce mu pošle milostné psaníčko, ale Lucas její náklonost neopětuje, čímž se z malé holčičky stává pomstychtivá ženská :).


Nabulíkuje paní ředitelce, že viděla Lucasovo přirození a vypráví o něm jako o trčícím kolíku, což pochytila od svého pubertálního bratra a jeho ještě pubertálnějšího kamaráda. Ředitelka neví ani z poloviny, co se doopravdy stalo a už je naprosto posedlá myšlenkou, že Lucas doopravdy obtěžoval malou dívenku, nebo dokonce i další děti. Lucasovi neřekne které dítě a co přesně říkalo a vykáže ho ze školky. Brzy se to rozkřikne, ředitelka to oznámí i Klárčiným rodičům, tedy Lucasovým blízkým přátelům. A drama je na světě.

Nikdo, ani Lucasovi blízcí nepochybují, že co malá plavovlasá dívenka řekla, musí být naprostá pravda. Lucas má zákaz přiblížit se k synovi, je několikrát vyšetřován policií, zavřen do předběžné vazby a co je na celé situaci nejhorší, slovně i fyzicky napadán svými spoluobčany, bývalými přáteli a nakonec i ztrácí přítelkyni. Navíc Kláru už vztek přešel a několikrát přizná, že to byla pravda, ale nikdo neposlouchá. Co začalo jako dětská pomsta se zvrhává v něco opravdu velkého a nebezpečného. Ve městě je Lucas vyvrhelem, v obchodě mu odmítají cokoliv prodat a nikdo, kromě jednoho jeho přítele jeho slovu nevěří. A v tom se u dveří objevuje Lucasův syn.

Příběh je opravdu o to víc děsivý, že nikdy nevíte, jak vy sami byste se zachovali. Je jednoduché uvěřit něčemu tak hroznému, jako je obvinění ze zneužití dítěte? Dá se z něčeho takového vlastně někdy úplně dostat? Vždycky bude mít někdo pochybnosti, vždycky budete sledován, i když se podezření vyvrátí. Navždycky vám zůstane pachuť v ústech. A o tom vlastně snímek je.


Herecké obsazení: Hlavního herce poznáte okamžitě i kdybyste severské filmografii nikdy dříve nevěnovali pozornost, což byl od filmařů chytrý tah. Jinak totiž nepoznáte vůbec nikoho :D. Mads Mikkelsen alias Hannibal je opravdu kvalitní herec a je možné, že Hollywood by z toho vyždímal více slz diváků a více emocí, ale tohle je sever...tam se moc na city nehraje. Tohle je tak maximum, co můžete dostat :).

Moje hodnocení:

Nikdo o filmu nemůže říct křivého slova a už fakt, že je snímek 92. nejlepším filmem na čsfd, něco vypovídá. Ale mě tam prostě nějak něco chybělo. Možná právě to věčné pochybení a to stigma, které si člověk nese do konce jeho života.

Podobné snímky:
Byl jsem lynčován
Anklaget 
Présumé coupable 

Pokud jste film viděli, budu ráda, za vaše reakce na něj a pokud ne, doufám, že to napravíte a podíváte se na to :). Drama není nikdy dost :)).
Vaše

2 komentáře:

  1. tenhle film jsem zaregistrovala, ale nebyla jsem si jistá, zda se na něj podívat. podle toho, co jsi napsala, to vypadá jako slibné a opravdu silné téma. tak se k němu možná někdy dostanu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stojí to za shlédnutí :). Uděláš jen dobře :)

      Vymazat