středa 27. srpna 2014

Cestujeme s filmem (2)

Minule jsme si vyrazili do rýžové Asie, ale tentokrát budeme trochu skromnější a vystačíme si s něčím jako je slunná, vínem nasáklá a sýry provoněná Francie :). I tentokrát pro vás mám sedmičku filmů, které byste jako správný návštěvník této uráčkováné země neměl prošvihnout.


Máme to sice co by kamenem dohodil, ale vsadím se, že žebříčkem budete překvapeni :).

FRANCIE



Snažila jsem se najít ryze francouzské filmy, které by nikterak nekamarádili s dalšími zeměmi, aby spíše vynikla ryze francouzská nátura a jejich humor :). Také jsem příliš nenahlížela do starých archivů plných Belmonda, de Funese či Departieua, ale spíše vám představit, jak si baretkáři vedou nyní a seznámit vás s některými novějšími kousky.

Charakteristické rysy:
1) spousta smíchu
2) dobré víno, dobré jídlo a dobří přátelé nesmí nikdy chybět
3) všudepřítomná Eiffelovka (na to, že Francouzi protestovali před zbudováním této velice navštěvované ocelové prolézačky pro King Konga, se s ní nyní docela vytahujou :))
4) malé kavárny s venkovním sezením v úzkých uličkách
5) venkovní prodavači čerstvé zeleniny a ovoce
6) umění (dokonce i to, co se za umění považuje jen stěží)
7) červená barva (ale vážně, nejsou ti Francouzi tou červenou nějak zvláštně posedlí? Říká se, že je to barva vášně a Francouzi jsou vášniví lidé, ale že by až tolik potřebovali povzbuzovat?)

A jdeme na samotné filmy, které některé možná neznáte a některé znáte určitě :). Takže tady je moje sedmička:

7. Un Monstre à Paris  
Žánr: animovaný, komedie
Český název: Příšerka v Paříži
Rok: 2011
Hodnocení ČSFD: 66%

Tento film je jediným animovaným snímkem v žebříčku, tak si ho považujte :). Vypraví o dvou přátelích, Emilovi, nesmělém promítači filmů a filmovém nadšenci, a Raoulovi, řidiči a zlodějíčkovi. Jednoho dne se spolu ocitnou v laboratoři jednoho z vědců, který si zrovna odskočil mimo město a všetečnému Raoulovi se podaří díky nehodě zvětšit malou opičí blechu do lidských rozměrů. Blecha uteče, ale samozřejmě, že na sebe upoutá pozornost mnoha Pařížanů, kteří zavolají na pomoc samolibého policejního komisaře. Blecha se však seznámí se zpěvačkou Lucille a začnou spolu v přestrojení vystupovat. To by však nebyl komisař, aby Blechu nenašel. A když se do všeho ještě zaplete láska, kdo ví, jak to může dopadnout. Jednou z velkých plus filmu je krásná hudba a opravdu příjemná animace :).


6. Un Plan parfait
Žánr: komedie, romantický, dobrodružný, akční
Český název: Skvělý plán
Rok: 2012
Hodnocení ČSFD: 67%

V rodině Isabelle je rodinná tradice, že opravdu šťastné manželství je až to druhé. Pro to pravé si musí dívka prožít jedno opravdu zpackané manželství. Isabelle proto svatbu se svým milovaným odkládá, ale až do doby, kdy jí sestra zařídí domluvené manželství v Dánsku, kde se mohou okamžitě po svatbě rozvést. Isabelle tedy letí do Dánska, avšak její vyvolený se neobjeví. V letadle narazí však na reportéra Jean-Yvesena, se kterým odlétá do Afriky a bere si ho mezi Masaji. Jean-Yves však prohlásí jejich sňatek za právoplatný a Isabelle se ho snaží najít, aby se s ním mohla tedy rozvést. Zjistí ovšem, že reportér je nyní v Moskvě, kam se za ním opět vydává. Jean-Yves žije v domění, že jejich láska je pravá a Isabelle se to dál snaží předstírat, ale zároveň touží po podpisu na rozvodovém papíru a proto musí s pravdou ven. Opravdu Isabelle najde štěstí až ve druhém manželství nebo si uvědomí, že je všechno nakonec jinak?


5. Paris
Žánr: komedie, romantický, drama
Český název: Paříž
Rok: 2008
Hodnocení ČSFD: 72%

Jedno město a tolik lidí jejiž osudy jsou vzájemně propleteny a zapleteny ve francouzský cop. Postavy bývalého tanečníka, těžce nemocného a odsouzeného vzdát se své největší vášně - tance, jeho sestry, matky dvou dětí, která stále nemůže najít toho pravého, profesora zamilovaného do své studentky a jeho bratra, který si na stáří pořídil dítě,..a spousta dalších osudů obyčejných Francouzů se starostmi, které znájí mnozí z nás. Otázky lásky a sebeúcty, sebepoznání a snahy udělat svůj život plnějším a šťastnějším. Jedním z tahounů filmu jsou známé francouzské tváře Juliette Binoche nebo Romaina Durise, který nám předvede něco ze svého skrytého tanečního talentu.


4. Les Émotifs anonymes
Žánr: komedie, romantický
Český název: -
Rok: 2010
Hodnocení ČSFD: 79%

Kdo by mohl lépe pochopit člověka s chronickou stydlivostí jako člověk se stejným problémem. Ve snímku se nám setkávají dva takto nemocní lidé, kdy muž alespoň občas dokáže předstírat, že je normální a je považován pouze za přísného a podivínského ředitele čokoládovny, zato žena má problém i přijít na pracovní pohovor a ucházet se o prestižní místo v této čokoládovně. Žena, nyní už jí můžeme říkat Angélique (snad ji tím příliš nrozrušíme) je blázen do čokolády a je pro firmu velkým přínosem, avšak svůj problém nemá příliš pod kontrolou, takže vzniká spousta komických situací, který ještě přidává šéf, mezi nimiž začíná vznikat něco jako rozpačitá a stydlivá láska :).


3. Populaire
Žánr: komedie, romantický
Český název: Láska všemi deseti
Rok: 2012
Hodnocení ČSFD: 72%

A zde se nám znovu objevuje Romain Duris tentokrát v roli ředitele pojišťovací firmy, který hledá pro sebe tu pravou sekretářku. O toto místo se uchází i Rose, dívka z malého města. Pohovor se jí příliš nedaří, ale ukáže svůj skrytý talent a to rychlost, se kterou dokáže psát na psacím stroji. A to pouze dvěma prsty (ať zvedne ruku ten, kdo také víc nepoužívá :D). Charismatický Louis si jejího nadání všimne a rozhodne se ji vzít k sobě a naučit ji psát všema deseti, aby ji mohl přihlásit na soutěž ve psaní na stroji. Rose si však ne všechno nechá líbit a svou povahou si brzy získá šéfovo sportem posedlé srdce. Stejně jako učení na stroji, ani v lásce není nic tak úplně bez chybičky, takže cesta k Louisovi nakonec bude delší a složitější, než se prve zdálo. Vyhraje nakonec Rose první místo nebo se veškerá její snaha promění v pláč?


2. Intouchables
Žánr: komedie, drama, životopisný
Český název: Nedotknutelní
Rok: 2011
Hodnocení ČSFD: 91% (9. nejlepší film, 17. nejoblíbenější film)

Moje obsazení tohoto filmu až na druhou příčku by se mohlo zdát bláhové, avšak srdci neporučíš. Příběh se stal v roce vzniku velkým trhákem a málo kdo nebude znát tento příběh. Avšak pro ty méně nadšené diváky: film vypráví o bohatém aristokratovi Philippem, který je bohužel ochrnutý a odkázaný na péči ostatních, což se mu ze srdce příčí a užírá ho to. Tím se z něj stal pěkný mrzout a protiva, ale až do dne, kdy se u jeho dveří objeví vysoký statný černoch Driss, který jeho život naplní znovu smíchem a dodá mu trochu té chuti do života, která se schovávala hluboko ve Philippeho srdci. Jedná se o opravdu melancholické dílo jako ementál provrtané vtípky a určitě se u toho zasmějete i rozláčete :).


A jdeme do finále. Sice jsem nechtěla zacházet až tak daleko v letopočtech /i když nakonec to až tak daleko není), ale je to dílo srdcové a nikdo mi určitě nebude zazlívat, že jsem toto briliantní dílko posadila na první příčku:

 
1. Le Fabuleux destin d'Amélie Poulain
Žánr: komedie, drama, romantický
Český název: Amélie z Montmartru
Rok: 2001
Hodnocení ČSFD: 85% (240. nejlepší film, 22. nejoblíbenější film)

Amélie je podivné dítě. Klade zvláštní dotazy sobě i ostatním, žije ve vlastním světě a po smrti matky se v něm čím dál víc uzavírá. Teď jako dospělá pracuje jako servírka a člověk by si na ní nic zvláštního nevšiml, ale Amélie zvlášní je. Vytváří si zvláštní pouta s lidmi, dělá věci, které by normálního člověka ani nenapadli a je posedlá nevšedními zálibami. Celkově Amélie je posedlá životem a vším, co nabízí, ale normální člověk to jen ztěží vidí. Kromě Amélie se ve filmu objevuje spousta postav zdánlivě obyčejných Pařížanů, avšak každý je jedinečný a má svůj jedinečný svět, v němž se Amélie snaží nastolit správný řád. Amélie je sice víceméně osamnělá dívka, ale jednoho dne se to možná změní...je to v den, kdy se Amélie zamiluje do Nina.



Tak jak jste tentokrát spokojeni s výletem na poněkud kratší vzdálenost? :) Pokud byste mi chtěli doporučit nějaký z dalších filmů francouzských mistrů, budu jen ráda.

Na závěr ještě nějaká ta novější francouzská písnička na navození atmosféry :)

Kam se vydáme příště je ještě tajemství i pro mne samotnou, ale snad nebudete zklamaní :).
Vaše





Žádné komentáře:

Okomentovat