pondělí 18. srpna 2014

Film týdne (5)

Bylo nebylo (Once upon a time)...kde se vzala tu se vzala záplava filmů převyprávějící pohádky, jež jsme slýchali od dětství. Některé se drží námětu do puntíku, některé nám ukazují zase nový pohled na staré známé příběhy, jež nás v dětství děsily i dojímaly před spaním.

Jedním z těch, které nám dávají nový pohled na věc, je vizuální perlička letošního jara s krásnou a dokonale hodící se Angelinou Jolie :).


ZLOBA - KRÁLOVNA ČERNÉ MAGIE (Maleficent)

Žánr: fantasy, rodinný, dobrodružný, romantický
Režie: Robert Stromberg (Mocný vládce Oz)
Země původu: USA, Velká Británie
Rok: 2014

Bylo nebylo jedno království, kterému vládl starý závistivý a hrabivý král, plné dalších závistivých a hrabivých lidí. Hned za jeho hranicemi bylo království kouzelné, kde všichni žili v míru a spolupráci. Tam se jednohodne narodila víla, větší a silnější než ostatní, s rohy na hlavě a křídly s ostrými ostny. Ta víla se jmenovala Maleficent a byla ještě dívkou, když potkala lidského chlapce.

Začali spolu trávit čas a Maleficent se do chlapce zamilovala. Když se dostali do kritického věku, chlapec, Stefan, dívce dal "polibek z pravé lásky", ale nebylo to tak doopravdy. Když chlapec dospěl, zlákalo ho pozlátko královského zámku a s Maleficent se přestal vídat. Jak kouzelný svět sílil a prosperoval, starého krále to dráždilo a vydal se toto území dobýt, avšak silná Maleficent s kouzelnými stromy v zádech ho porazili jako by nic. To krále rozčílilo a na smrtelné posteli nabídl svůj trůn tomu, kdo Maleficent porazí. To zaslechne již dospělý Stefan a chopí se šance. Navštíví znovu Maleficent, která mu odpustí, avšak Stefan ji uspí a na důkaz její porážky si pro krále usekne její křídla.

A tím se z Maleficent stává to, co z většiny zhrzených a zrazených žen, zlá a pomstychtivá čarodějnice. Stefan zatím usedne na trůn a s novou královnou splodí dítě, dívku Auroru (v češtině Růženku). Maleficent projeví soucit vráně, kterou zachrání a promění ji na člověka. Diaval se stane jejím společníkem a služebníkem zároveň. Když Maleficent, samozvanou novou královnu kouzelného světa, zpraví o narození dítěte, vydá se víla na slavnost. Kde samozřejmě prokleje dítě píchnutím se o vřeteno a následným upadnutím ke spánku navždy, dokud nedostane polibek z čisté lásky, v což ona sama již nevěří.

Král Stefan se rozhodne s třemi potrhlými vílami kmotřičkami poslat Auroru až na samé hranice království, pryč ze zámku a od nástrah, které by tu na ni mohli čekat. Sám začne z hrozby Maleficent bláznit a stane se paranoidním a podivínským. Mezitím Aurora vyrůstá spíše pod dohledem Diavala a Maleficent, jelikož hloupé haštěřivé víly kmotry neví, co si s malým dítětem počít. Když Aurora dospěje do určeného věku, s Maleficent se doopravdy setkávají a zjihlá víla ji představuje kouzelnou říši a doopravdy si ji zamiluje. Čas jejího prokletí se však kvapem blíží a i přes snahy Maleficent nelze kletbu zrušit.

V ten čas Aurora také potkává mladého prince, s nímž proběhne něco jako láska na první pohled, jak to bývá pouze v pohádkách. Avšak osud si Auroru stejně najde a ona se nakonec o vřeteno do prstu píchne a usne. Jestli zabere polibek prince a co opravdu znamená polibek z pravé lásky si už musíte zjistit sami shlédnutím tohoto filmu :).


Nejen, že z filmu je opravdu cítit cit, který Maleficent pro Auroru získá, ale také její rozporuplné chování je naprosto pochopitelné a znovu se ocitáme v situaci, kdy spíš než lidem, fandíme jiné bytosti (viz Avatar). Někdo říká, že vizuální stránka předčila tu příběhovou, což je do jisté míry pravda, jelikož se nedočkáte žádné úžasné akce a přílišného napětí. Spíš jde prostě o pohádku a o milé povídání o tom, jak se ze zrazené ženy může stát potvora, ale pokud to v ní není už od začátku, dobro ji vždycky zase přemůže :). Ale kamera je opravdu kouzelná a narozdíl od přehnané barevnosti Mocného vládce Oz, tady se drželi trochu při zemi a vytvořili kouzelný svět :).

Herecké obsazení: Kdo říká, že Angelina Jolie se pro tuto roli narodila nelhal. Nejen, že se během křtu Aurory v záběru objeví Angelininy adoptované děti Zahara a Pax, ale scéna s malou Aurorou je natočena s reálnou dcerou Angeliny, Viviene :).



Moje hodnocení:

Pokud máte rádi pohádkové příběhy, které končí dobře, ale je v nich také hodně pravdy, takže soucítíte s hlavní postavou, Maleficent je pro vás to pravé. Po všech těch převyprávěných příbězích musím uznat, že tento se mi líbil asi nejvíc. Hlavně pro tu nečernobílost a úžasné zpracování a herecký výkon Angeliny :).


Podobné snímky:
Mocný vládce Oz
Jack a obři
Červené karkulka
Sněhurka a lovec
Sněhurka
Sněhurka: jiný příběh
Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic

Jak se vám film líbil? Nebo se na něj teprve chystáte? :) Jsem zvědavá na vaše reakce.
Vaše

Žádné komentáře:

Okomentovat