čtvrtek 21. srpna 2014

Cestujeme s filmem (1)

Protože u nás v ČR se moc zahraniční filmy nenosí, pomineme-li záplavy amerických dojáků, venezuelských telenovel, starých německých detektivek a komedií italských či francouzských režisérů, rozhodla jsem se, že vám každý týden představím sedmičku (pro štěstí) těch nejlepších filmů z jednoho státu :).


A začneme trochu netradičně. Opustíme naši milovanou Evropu, nasedneme na letadlo a s jedním mezipřistáním budeme na místě přibližně za patnáct hodin :).

JIŽNÍ KOREA

Ano, o Korei jsme toho slyšeli poslední dobou hodně. Avšak ne o té Jižní. Zatím co v Severní vládne lehce obézní avšak pevnou rukou Kim Čong Un, Jižní Korea je na tom mnohem lépe. Zhlédli se v americkém stylu života, většina navštěvuje týdenní hodiny angličtiny a zatímco sever vypouští jednu raketu za druhou, jih se snaží prorazit svými filmy a kulturou do světa. Vždyť to byla právě Jižní Korea, která světu dala Gangnam style od Psy :).

Jihokorejští režiséři mají narozdíl od těch ostatních jednu naprosto nedocenitelnou vlastnost, dokáží vás rozeřvat (ne rozbrečet, ale ROZEŘVAT) jako malé děcko. Sice se jisté prvky v jejich filmech opakují, jako nevyléčitelná nemoc jednoho nebo někdy i obou hlavních hrdinů, ale vždy nakonec dostanete ještě něco navíc. 

Charakteristické rysy:
1. nevyléčitelná nemoc
2. spousta spousta jídla (které před vámi neslušně pojídají, zatímco vám z toho začne škrundat v břiše)
3. spousta alkoholu (které by nás pravé čechy a slováky jistojistě jen pošimral na jazyku)
4. spousta pláče (někdy hlavní herečky a někdy váš vlastní), v případě žen v opravdu vysoké tónině
5. spousta křiku (jihokorejci by měli soutěžit s italy, jelikož opravdu po sobě neskutečně štěkají :D)
6. domluvená manželství
7. nepříznivý osud

A tady vám představuji sedmičku filmů, které by vám z této země podle mého názoru neměli ujít :):


7. Dalkomhan geojitmal 
Žánr: komedie, romantický
Rok: 2008
Hodnocení ČSFD: 69%

Ji-ho je trochu potřeštěná mladá dívka pracující pro televizi. Hodně času tráví se svým bratrem a jeho kamarádem Dong-sikem, kteří vlastní obchod s erotickými pomůckami. Stejně jako ona jsou utopeni ve svých mladých životech a láskách. Ji-ho je už dlouho platonicky zamilovaná do svého spolužáka ze střední školy Minwooa. Ten ji jednoho dne omylem srazí autem a ona se rozhodne předstírat ztrátu paměti. Doktor tak nařídí Minwoovi vžít Ji-ho k sobě a ubytovat ji, dokud se jí pamět nevrátí. To se ovšem nelíbí Dong-sikovi, který je do Ji-ho už dlouho zamilovaný. Jak nakonec celý trojúhelník dopadne si už musíte zjistit sami :).


6. Yeu woo bi
Žánr: animovaný, drama, fantasy, romantický
Rok: 2007
Hodnocení na ČSFD: 78%

To by nebyl asijský stát, aby v topce nebylo aspoň jedno anime :). Tentokrát je hlavní hrdinkou Yobi, což je pětiocasá liška, která se dokáže libovolně měnit v člověka (a ne pouze jednoho). Lidí se však bojí a oni sami by ji nejradši ulovili. Na Zem jednoho dne dorazí cizinci z jiné planety a s Yobi se velmi spřátelí a oni ji vezmou mezi sebe. Avšak jednoho dne jeden z mimozemšťanů odejde a ocitne se mezi lidmi a Yobi se ho vydá najít. Přeměněná na člověka si lidi, zejména jednoho mladého chlapce, oblíbí a rozhodne se, že by ráda mezi nimi zůstala, ale aby to mohla udělat, musí vzít jednu lidskou duši. Jestli se to Yobi podaří nebo ne a co ji to nakonec bude stát uvidíte sami.


5. Sarangddawin pilyoeobseo
Žánr: romantický, drama
Rok: 2006
Hodnocení na ČSFD: 81%

Příběh se točí kolem patologického proutníka, zloděje, průšviháře a ztracence ve vlastním životě, Juliana. Tomu jednoho dne zemře jeden z kamarádu, o němž ví, že má ještě sestru. Dluží jednomu z podsvětí velkou částku peněz a proto se rozhodne za kamarádovou sestrou vydat a zkusit z ní dostat nějaké peníze. Jelikož sestra má nemoc očí a je úplně slepá, rozhodne se předstírat, že je její dlouho ztracený bratr a získat tak dědictví. Protože je dobrý lhář, nedělá mu to žádné velké problémy. Avšak kde je dluho mrtvé srdce, rozvine se cit. Julian se do mladé dívky zamiluje. Nejdříve ji všemožně trápí, ale nakonec se rozhodne odstranit od ní všechny příživníky a udělat pro ni něco dobrého. Ona se ovšem do Juliana, kterého považuje za bratra, taky zamiluje. Na Juliana tlačí věřitel a navíc se u něj probudí svědomí. Jak tohle jen může dopadnout...


4. Eorin shinbu
Žánr: komedie, romantický, drama
Rok: 2004
Hodnocení na ČSFD: 83%

Bu-eon je patnáctiletá praštěná holka, jejíž dědeček se v mládí rozhodl ji přislíbit vnukovi jeho kamaráda Sang Minovi, které mu je nyní čtyřiadvacet let. Ač si oba staví hlavu jak chtějí, rodina se rozhodla a jejich rozhodnutí nemohou změnit. A tak proběhne sňatek. Mladá nevěsta hned po svatbě od manžela, kterého nesnáší, uteče a vydá se na malý výlet, kde potká stejně starého chlapce, do kterého se zamiluje. Ovšem jako manželka musí s Sang Minem sdílet nový byt a starat se o něj, což je pro patnáctiletou dívku naprostý vopruz. Sang Min, který dřív neměl problém s dívkami však k umanuté ztřeštěné dívce začíná něco cítit, avšak její oči patří jen mladíkovi ze školy. Jak tenhle trojúhelník plný komických situací dopadne? Doporučuji se podívat, jistojistě vás to pobaví :).


3. Daenseoui sunjeong
Žánr: romantický
Rok: 2005
Hodnocení na ČSFD: 81%

Young-sae je bývalý závodní tanečník a učitel tance. Po nehodě na mistrovství a ztrátě partnerky se rozhodne přestat a upadá do deprese z níž ho má dostat nová partnerka až z Číny. Kvůli tomu, aby mohla vůbec přicestovat a závodit s Young-seem, musí získat občanství a proto si musí mladého učitele tance vzít. Avšak Chae-ryn není ta, za kterou se vydávala. Opravdová tanečnice je její sestra, ona o tanci vůbec nic neví. To Young-seovi brzy dojde, ale jako manželku ji nemůže poslat pryč. A proto se rozhodne ji doopravdy naučit tančit. Začíná vypadat, že mezi nimi začíná vznikat něco hlubšího než jen taneční partnerství a v tom do toho vstoupí imigrační úřad, kde zkoumají pravost jejich manželství a jiný učitel tance, kterému se Chea-ryn zalíbí a chce ji přetáhnout k sobě, jak to udělal již s bývalou Young-seovou taneční partnerkou. Jestli se mu to podaří a nebo nakonec láska zvítězí se musíte podívat sami :).


2. Kimssi Pyoryugi
Žánr: romantický, drama, komedie
Rok: 2009
Hodnocení na ČSFD: 85%

Kim je po uši v dluzích, dluží kam se podívá a celkově ho svět plný peněz a stresu neskonale ničí. Rozhodne si tedy vzít život skokem z mostu do řeky. Kim je však smolař a jediné, co se mu doopravdy podaří je ztroskotat na ostrůvku uprostřed hluboké řeky protékající městem z nějž ovšem není úniku. Ironií osudu je, že je sám uprostřed civilizace a nikdo mu nemůže pomoci. Začne žít životem správného trosečníka, pěstovat rostliny a nakonec si na to tolik navykne, že se vrátit do společnosti lidí ani nechce. Jednoho dne ho díky dalekohledu, kterým pozoruje fáze měsíce, začne pozorovat mladá dívka, trpící OCD, hromaděním věcí a strachem z venkovního světa. Začnou spolu komunikovat a nakonec možná jeden druhému pomohou víc, než by se očekávalo. Jedná se opravdu o bizardní a však komický snímek, který by měl vidět každý fanoušek Robinsona Crusoe :).


a vítězem a TOP filmem jihokorejské filmografie dle mého výběru se stává:


1. Nae meori sogui jiugae
Žánr: romantický, drama
Rok: 2004
Hodnocení na ČSFD: 87% (135. nejlepší film a 222. nejoblíbenější film)

Příběh jako ze starých dob. Dívka z honosné rodiny se seznámí s mladým pohledných mužem z nižší třídy. A to se stane i mladičké Su-Jin, která se seznámí s jedním tesařem Chol-Su, který pracuje na stavbě jejího otce. Velice brzy mezi nimi vznikne hluboký cit a Su-Jin přes protesty rodiny se rozhodne Chol-Sua vzít za muže. Ale co osud nechce, Su-Jin postihne nemoc, která Su-Jin bere pamět a vrací ji do let, kdy byla s bývalým přítelem nebo uprostřed města zapomíná, kdo je a neví, jak se dostat domů. Nemoc se zhoršuje a brzy Su-Jin nepoznává ani vlastního manžela. Jak se s tím Chol-Su vypořáda a zda je možné, aby to celé ještě nějak dobře dopadlo si musíte zjistit sami, jelikož tohle je jeden z filmů, který dokáže silně chytit za srdce a bude ve vašich vzpomínkách napořád.



Pokud se vám zdá, že herečky objevující v pár posledních filmech jsou si nějak podobné, tak se nemýlíte, jedná se o jednu a tutéž osobu, o oblíbenou Geun-young Moo, která si získala srdce mnoha jihokorejců i nás, filmových cestovatelů :).


Jestli se vám žebříček nelíbí a rádi byste v něm viděli jiné zástupce této probouzející a expandující kultury, ráda se nechám inspirovat :).
Tak zase příště, vemte si pevné boty, příště se vydáme zase o kus dál :).
Vaše

6 komentářů:

  1. Díky za pozvání na výlet za hranice až do Korei : ) Mám co dohánět, zatím jsem viděl jen tři z filmů ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tipovala bych 1,2 a 5? :) Já díky za návštěvu a za komentář Tome :).

      Vymazat
  2. zajímavé :-) viděla jsem jen Nae meori sogui jiugae a TO je tedy SKVOST. nádherný. své oblíbené scény jsem už viděla několikrát (třeba tu s Colou :D) ale až do konce jsem to zvládla vidět jen jednou... tenhle film nemá jen tak konkurenci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni jsou celkově hrozní citoví vyděrači...:)). Diváka prostě nešetří a opravdových happy endů je tam opravdu pomálu...a i ty člověk obulí :D.

      Vymazat
  3. http://www.csfd.cz/film/224968-ru-guo-ai/

    Tohle není korejské - ale je to podobného ražení a naprosto skvělé. Jinak děkuji za dobré tipy a prosím o víc podobných článků-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) určitě se na to podívám :) díky za tip Vojto :) a tvé přání je mi rozkazem :)

      Vymazat