středa 6. srpna 2014

Film týdne (4)

Pro tentokrát jsem si pro vás vybrala perličku...film je samozřejmě zase natočený podle knihy, tentokrát za předlohou stojí vypsaná ruka Neila Gaimana...ano uhodli jste, mluvím o jeho veledíle Koralíně :). V originálu Coralina se od filmové liší hlavně chybějícím Hubíkem, ale i tak je Koralína jednou z knih, která by neměla chybět v žádné knihovně a já osobně se velice těším, až z ní budu jednou předčítat vyděšeným dětem :D.


KORALÍNA A SVĚT ZA TAJNÝMI DVEŘMI (Coraline)



Žánr: animovaný, fantasy, rodinný, dobrodružný
Režie: Henry Selick (Ukradené Vánoce)
Země původu: USA
Rok: 2009


Hlavní hrdinkou je Koralína Jonesová, ne Karolína (bacha, na to je hodně háklivá ;)), modrovlasá slečna, která se se svými rodiči stěhuje do nového domu, kde kromě nich bydlí ještě neustále opilý starý cirkusák pan Bobinsky, který dle toho co vypráví trénuje svoje myšky na další cirkusové představení, a dále dvě sestry, staré pany, taktéž dříve se věnující vystupování jako dvě mořské panny :). Nyní však věnující se hlavně věštění z čajovích lístků a chování psů, jež po jejich smrti vycpávají a dekorují jimi své obydlí.


Koralína se v této společnosti začne hned nudit. V stále ještě nezabydleném domě se nudí a její rodiče, neustále se věnující práci - sepisování nového herbáře, ji odbívají. Koralína by ráda zasela zahradu, ale rodiče, oba botanici, nemají rádi hlínu, což je hodně k pousmání. Když se jednou potuluje po okolí, seznamuje se s blízkým sousedem, podivným Hubíkem, na kterém se života jen s babičkou hodně podepsal. Je poněkud užvaněný a podivínský a Koralíně připadá vlezlý a otravný. Navíc ho doprovází protivný černý kocour. Jednoho dne ji však Hubík přinese panenku, která vypadá úplně jako ona, prý ji měla babička již od jejího dětství, kdy v Koralínině domě žila s rodiči a sestrou, která jednoho dne zmizela.


Nuda Koralínu donutí prohledat dům do poslední škvírky a tak v obývacím pokoji nalézá malá čtvercová dvířka, samozřejmě zamčená. Nebyla by to Koralína, aby se je nesnažila otevřít a tak když najde klíč, dveře otevře, ale jsou zazděné. Ovšem ještě tu noc k ní přijdou myšky a zavedou jí k otevřeným tajným dveří, které jsou najednou otevřené a za nimiž je průchozí tunel. Koralína je zvídavá dívka a tak tunelem proleze na druhou stranu. Tam nalézá svůj dům v jakési zábavnější a útulnější verzi. Nalezne tam i kopii své matky v kuchyni. Zrovna vaří, což její matka nikdy nedělá. A to není jediný rozdíl. Její "nová matka", jak se sama nazývá, má místo očí knoflíky. Ano slyšíte dobře. KNOFLÍKY! Její otec je tu taky, i on má knoflíkové oči a i on je zábavnější verze sebe sama a oba se Koralíně plně věnují. To ji nadchne. Poté, co si s nimi užije večer, zavedou jí do jejího úžasného pokoje a uloží.

Druhý den se Koralína probouzí ve starém domě a je otrávená. Dveře jsou ale ovšem zase zazděné a tak se nemůže vrátit zpátky. Ovšem večer se celá situace opakuje a Koralína je zpět u svých "nových rodičů" a užívá si zábavy se svými náhle úžasnými sousedy, krásnou zahradou a nemluvným Hubíkem, což ji nadchne velice :). U večeře jí matka ale sdělí, že pokud chce s nimi zůstat, musí si místo očí taky přišít knoflíky. To Koralínu vrátí zpátky na zem. Navíc je varována černým kocourem, který najednou v novém světě umí i mluvit a před matkou ji varuje. Panenka Koralína je matčina špionka. Pravá Koralína ho poslechne a matce řekne, že odchází, ale ta se naštve a promění se v něco jako broukočlověka, její pravé podoby, a zavře Koralínu do komory za zrcadlem, kde potkává duše tří dětí, které poslechlo matku, přišily si oči a takto skončili. Koralíně se nakonec podaří utéct zpátky do starého domu, ale po rodičích jako by se slehla zem.


Koralína se teda musí vrátit k nové matce na záchranou misi. Nejen pro své rodiče, ale také získat oči tří dětských dušiček, kdy jedna z nich je ztracená sestra Hubíkovy babičky. Jak to s Koralínou dopadne se dozvíte, když si pustíte film a nebo přečtete knihu, zaručuji vám, že nebudete zklamaní :).



Film má úplně dokonalou animaci. Barevná záplava s propracovanými detaily vás dokonale pohltí :). Modrovlasá Koralína je vám ze začátku trochu protivná, ale kdo by se jí jako jedináčkovi mezi staršími lidmi divil. Co zezačátku vypadá jako pohádka, promění se během sledování v tak trochu strašidelnou podívanou a nepřipraveného člověka to totálně odrovná :). (Dokonce mi kamarádka prozradila, že po shlédnutí se její přítel bál jít sám na záchod, ale to musel být strašný strašpytel :))

Herecké obsazení je tu poněkud zapeklité, jelikož jde o animovaný film, takže za zmínku může stát například, že Koralíně v originálu propujčila svůj hlas starší ze sester Fanningových Dakota.



Moje hodnocení: 

Moje hodnocení absolutně neobjektivní, jelikož jsem se po prvním shlédnutí do filmu zamilovala jak blázen a kdykoliv mám chuť a nebo nemám dobrou náladu, pustím si film znovu. Určitě to stojí za vidění. Pokud jste už viděli, jsem zvědavá na váš názor na film a pokud ne, doporučuji vřele :).
Vaše

Žádné komentáře:

Okomentovat