pondělí 21. července 2014

Film týdne (3)

Tentokrát zabrousíme do trochu starší filmové tvorby. Jeden z důvodů, proč jsem si tento snímek vybrala je, že pochází z pera známého a dokonalého Stephena Kinga z jehož zfilmované tvorby jistě znáte Zelenou míli nebo nový seriál Under the Dome. Jedná se o film na námět knihy "Misery".


MISERY NECHCE ZEMŘÍT (Misery)

Žánr: thriller, horor
Režie: Rob Reiner (Než si pro nás přijde; Má mě rád, nemá mě rád)
Země původu: USA
Rok: 1990

Film nám na začátku představí hlavního hrdinu, spisovatele Paula Sheldona, který by rád vydával kvalitní knihy, ale jediné, co se mu doposavad chytlo, byl dle všeho brak o dívce Misery, který je dle všeho opravdu velmi oblíbený, jelikož se mu už podařilo vydat již osm knih. Právě dokončuje svůj poslední román a plánuje taky, že to bude poslední i pro Misery, jelikož se jí na konci knihy rozhodl zabít.

Konečně román dopíše na své chatě v malém venkovském městečku a odjíždí s poslední Misery v tašce za svou agentkou. Tam však díky autonehodě způsobené sněhovou vánicí nedojede. Z převráceného auta je vyproštěn a zachráněn. Probouzí se v posteli nad níž sedí poněkud silnější žena, která se představuje jako Annie Wilkisová, ošetřovatelka a také jeho fanynka číslo jedna. Zdá se bát milá a ošetří Paulovi vyhozené rameno a několikrát zlomené nohy. 

Mezitím agentka, netrpělivá čekáním na novou Misery, kontaktuje šerifa v místě Paulovi chaty s tím, že její dojná kráva zmizela. Šerif to nejdříve nebere vážně, ale když to trvá už nějakou dobu, za pomoci své kousavé ženy se vydává po spisovateli pátrat.

To už Paul začíná chápat, že s Annie není něco v pořádku, po pár vzteklých výlevech, představení svého domácího mazlíčka - prasnice Misery a poté, co ho donutí spálit jeho poslední knihu, si začíná uvědomovat krutou pravdu. Šílená Annie nedokáže překousnout, že by její milovaná Misery měla zemřít. Paul si začne schovávat léky proti bolesti a plánovat útěk. Annie mu koupí nový psací stroj a donutí ho napsat pokračování, v němž by Misery skončila dle jejího přání.

Kdykoliv Annie někam odjíždí, Paul se vydává na prohlídku jejího opuštěného domu, kde najde knihu výstřižků z novin, v nichž figuruje Annie jako oštřovatelka, která zabila hned několik pacientů, zejména pak kojenců, za což byla dokonce za mřížemi. V tu chvíli Paulovi dochází, že má na mále a  Annie se zbraní v ruce mu to jen potvrzuje. U domu se objevuje také šerif s podezřením z únosu. Jak tohle může jenom dopadnout? :)


Film není špatný, námět je originální, ale nějak nám tu pokulhává hororovost snímku (vzhledem k tomu, co je nám nabízeno nyní). Bude to nejspíš rokem zfilmování, ale i ne pro mě úplně vhodným výběrem herců. Paul je poněkud bez osobnosti a Annie by mohla být více šílená, ale jak říkám, ve své době to byl určitě oblíbený film.

Nějak to mohlo být víc dotažené do konce. Konec se mi zdál poněkud odbytý a nebylo vlastně řečeno co se s Annie stalo a také co se stalo s Misery. Ale oceňuji napínavost a originalitu :).

Herecké obsazení: zde není příliš široké a ani výběr nebyl z toho nejlepšího v Hollywoodu. Kathy Batesová táhne celý film a James Caan je spíš takový přicmrndávač, co dokáže akorát tři typy obličejového představení emocí a celou dobu se mi zdálo, že vzhledem k tomu, co se kolem něj děje, by měl být víc vyděšený, ale tak každej jsme asi jinej :).


Moje hodnocení:
Pokud jste viděli, budu ráda za vaše postřehy a komentář :).
Vaše

Žádné komentáře:

Okomentovat